#613: Behulpzame dienstverleners of opgeknipte trustdiensten?
DNB constateert een toename in het aantal signalen over ‘opgeknipte’ trustdiensten. Dat blijkt uit een aantal recente publicaties (van begin dit jaar en afgelopen november). Maar wat zijn opgeknipte trustdiensten eigenlijk en hoe herken je dit volgens DNB?
Het verlenen van trustdiensten
Accountants, juridisch advieskantoren, boekhouders en belastingadviseurs zijn geen trustkantoor. Maar dat kan anders zijn wanneer deze dienstverleners hun diensten combineren met het beschikbaar stellen van een post- of bezoekadres. Onder meer in die gevallen is sprake van een trustdienst zoals bedoeld in de Wet toezicht trustkantoren 2018.[1] Daarvoor is dan een vergunning (of ontheffing) van DNB vereist. Wie dat niet heeft, verleent illegale trustdiensten. De gevolgen daarvan zijn niet mals. Zo kan DNB een last onder dwangsom of bestuurlijke boete opleggen van maximaal € 5.000.000. Die kan DNB zelfs openbaar maken. Daarnaast pleegt degene die in strijd met het hiervoor genoemde verbod handelt een strafbaar feit zoals bedoeld in de Wet op de Economische Delicten (WED).
Opgeknipt trustdiensten
Ook het verrichten van werkzaamheden die gericht zijn op het verrichten van illegale trustdiensten is verboden.[2] Dit omzeilingsverbod omvat ook het opknippen van trustdiensten, zo blijkt uit de parlementaire geschiedenis.[3] Volgens DNB is daarvan sprake wanneer een dienstverlener een post- of bezoekadres beschikbaar stelt en de aanvullende werkzaamheden – zoals administratievoering of het indienen van belastingaangiften – onderbrengt bij aparte aanbieders. Dergelijke verwijzingen gaan in voorkomende gevallen gepaard met vergoedingen (een zogenaamde ‘referral fee’). Volgens DNB kan dit op zichzelf bezien een legitieme zakelijke praktijk zijn. Toch roept zij banken op om alert te zijn op buitensporige vergoedingen of ongebruikelijke transacties rondom deze vergoedingen, aangezien dit kan wijzen op pogingen om illegale activiteiten te maskeren. Zij roept financiële dienstverleners zelfs op signalen van opgeknipte trustdiensten te melden.
Inderdaad signaleren wij in onze praktijk dat banken een toenemende belangstelling hebben voor samenwerkingsverbanden tussen diverse professionele dienstverleners, zeker wanneer die betrekking hebben op buitenlandse zakelijke structuren. Dat leidt tot vragen van de bank, en in enkele gevallen zelfs tot discussies over het voorzetten van de klantrelatie en registratie in de diverse interne en externe registers.
Referral fees verdacht?
Dit terwijl de nodige vraagtekens kunnen worden geplaatst bij de oproep van DNB om alert te zijn op referral fees.
In de eerste plaats omdat DNB hiermee onterecht de spotlight zet op verwijzende dienstverleners. Niet iedere doorverwijzing naar een externe partij levert naar onze mening een opgeknipte trustdienst op. Uit de wetsgeschiedenis blijkt immers dat van opgeknipte trustdiensten alleen gesproken kan worden indien betrokken partijen materieel beogen een trustdienst te verrichten. Het enkele feit dat een referral fee wordt betaald, is dus naar onze mening onvoldoende.
In de tweede plaats signaleren wij dat het omzeilingsverbod zijn oorsprong vindt in een vraag van de VVD-fractie, waarin wordt verwezen naar de situatie waarin buitenlandse vennootschappen de trustwetgeving omzeilen door een formele dochtermaatschappij op te richten.[4] Hieruit zou kunnen worden afgeleid dat het opknippen van trustdiensten alleen aan de orde kan zijn als de betrokken dienstverlenende partijen (en de eventuele tussenpersonen) op een bepaalde manier aan elkaar gelieerd zijn. Op zijn minst biedt dit aanknopingspunten voor het standpunt dat externe verwijzingen en daarvoor ontvangen vergoedingen niet onder het begrip opgeknipte trustdiensten vallen.
Onduidelijkheid vereist terughoudendheid!
Uit het voorgaande volgt in ieder geval dat een hoop onduidelijkheid bestaat over wanneer sprake is van een opgeknipte trustdiensten. Vanuit legaliteitsoogpunt pleiten wij er daarom voor om terughoudend om te gaan met de punitieve handhaving op het gebied van illegale trustdiensten. Of de autoriteiten zich daar iets van zullen aantrekken, zal de tijd leren.
Heb je vragen over het voorgaande of wil je hierover van gedachten wisselen met ons? Neem dan contact op via vaklunch@hertoghsadvocaten.nl.
[1] Overigens bevat de Wet toezicht trustkantoren 2018 in artikel 17 een verbod voor trustkantoren om belastingadvies te verstrekken. Het gaat dan specifiek om het geven van advies over de opzet, inrichting en werking van constructies van rechtspersonen en vennootschappen gericht op de toepassing van (inter)nationaal belastingrecht. Het verzorgen van belastingaangiften en daarmee verband houdende werkzaamheden kan wél kwalificeren als trustdienst, mits daarbij dus ook een postadres ter beschikking wordt gesteld.
[2] Kamerstukken II, 2017-2018, 34.910, nr. 7.
No Comments