#512: Vaklunch.nl bestaat 10 jaar!

Een prachtige mijlpaal, die we graag met jullie vieren. Juridische blogs zijn inmiddels niet meer weg te denken in ons vakgebied, maar tien jaar geleden was dit anders. Ideeën over de kansen en mogelijkheden van nieuwe jurisprudentie en ontwikkelingen werden vooral binnen de muren van een kantoor of beroepsvereniging besproken. Maar het uitwisselen van visies vanuit verschillende procesdeelnemers leidt tot nieuwe inzichten waar alle partijen belang bij hebben.

Er was behoefte om kennis op een laagdrempelige manier te delen en daarover met elkaar in gesprek te raken, op een manier die de actualiteit kan bijbenen. Zodoende viel op woensdag 13 februari 2013 de eerste Vaklunch in de inbox van advocaten, belastingadviseurs, officieren van justitie, FIOD-ambtenaren, inspecteurs, rechters, docenten en studenten. Uit de vele reacties die we kregen en het feit dat we de Magna Charta publieksprijs in ontvangst mochten nemen in 2020 leiden wij af dat we een bijdrage hebben geleverd aan deze behoefte. En dat geeft ook alle reden om ook in de toekomst onze ideeën met jullie te blijven delen. En dat doen we allang niet meer met z’n tweeën. Wij hebben de krachten gebundeld met de nieuwe generatie advocaten in onze praktijk. Judith Gijsen, Luce Smithuijsen en Bart van Beek delen inmiddels ook hun ervaringen en visie op de  ontwikkelingen uit de praktijk. En zoals uit hun nawoord blijkt zorgt deze nieuwe generatie voor verbreding en vernieuwing.

In de ruim 500 Vaklunches die de afgelopen tien jaar verschenen passeerden vele uitspraken van rechtbanken, hoven en de Hoge Raad de revue met onze reflectie daarop. De ene lezer was het roerend eens, de ander vond het verfrissend of “ook een manier om er naar te kijken”. En sommigen ervaarden het prikkelend of provocerend. Vaklunch.nl maakt veel los in de praktijk en biedt voer voor discussie en meningsvorming. Online, maar gelukkig zeker ook offline. In de wandelgangen, in de advocatenkamer, in de rechtszaal. Op welke wijze het ook werd ervaren, het leidde steeds tot een gesprek. En daardoor uiteindelijk tot meer begrip voor elkaars standpunten. Wij hebben het effect van Vaklunch.nl dan ook vooral als verbindend ervaren.

Ons 10-jarig jubileum is een mooi moment om die gesprekken ook een podium te geven. Wij zijn met professionals in gesprek gegaan met als doel de verbinding tussen de verschillende disciplines te vinden. De centrale vraag in die gesprekken is hoe wij gezamenlijk het fiscale en het strafproces een stap verder kunnen brengen. En hoe kan de verbinding daar een bijdrage aanleveren?

Onze gesprekken met Laura Peters, Martin Lambregts, Vanessa Liem, Thomas Bosch, Margot Oenema en Robert Jan Koopman zijn gebundeld in “Heb je even voor mij?”. Want wat blijkt; als we wat tijd voor elkaar vrijmaken maakt dit soms al een wereld van verschil. Hierbij bieden we je die bundel graag aan, want wie jarig is trakteert.

Veel leesplezier en op naar de volgende 10 jaar!

Heb je hier vragen over of wil je hierover van gedachten wisselen met ons? Neem dan contact op met ons op via vaklunch@hertoghsadvocaten.nl.

 

2 Comments
 • Ludwijn Jaeger

  15 februari 2023 at 13:36 Beantwoorden

  Een prachtige mijlpaal. En een prestatie om trots op te zijn. Ik heb veel respect voor de regelmaat van een wekelijks blog naast een praktijk die in de regel om voorrang vraagt. Ik ga jullie bundel binnenkort met interesse lezen. En, zoals jullie bij het aanbieden ervan aan onder meer mij schrijven, wellicht raak ik ook door de bundel geïnspireerd.

  • Judith de Boer

   21 februari 2023 at 15:40 Beantwoorden

   Leuk om te horen, dankjewel Ludwijn!

Post a Comment